rahmadinata
be a man be a master..
 
 

Link Lain

 

Komentator

  •  (1)
  •  (1)
  •  (1)
  • abdulmohamed (1)
  • abdulmohamed (1)
  •  

    Pengunjung

    170953
     

    SILABUS BAHASA SUNDA VII

    SILABUS

    Nama Sekolah           : SMP Negeri 1 Kadungora

    Mata Pelajaran          : Bahasa Sunda

    Kelas/Semester           : VII/1

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/

    Bahan/

    Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

    7.1.

    Mampu ngaregepkeun pikeun maham jeung mairan wacana lisan nu mangrupa teks paguneman, dongeng jeung pupujian.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    7.1.1.

    Ngaregepkeun sempalan sempalan paguneman.

    ( CD, atanapi langsung diprakkeun )

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pagune-man

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    § Bisa  ngaregepkeun kalawan sikep nu hade.

     

    § Bisa maham maksud omongan nu diregep-keunana.

     

    § Bisa nyindekkeun bukur omongan.

     

    § Bisa nyebutkeun poko-poko penting nu diregepkeunana.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guru ngawangun kelompok gunem catur jeung paregep, nu dipiharep siswa bisa nepikeun jeung nyangkem bukur omongan kalawan lafal, lentong tur sikep nu merenah.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ngaregepkeun jeung maham sempalan paguneman nu diregepkeunana. (kaparigelan hirup: komunikasi lisan).

     

    Sawala pikeun maham para palaku nu ngalalakonkeun paguneman. (kaparigelan hirup: gawe bareng).

     

    Nyaritakeun deui eusi bukur paguneman nu diregepkeunana. Kaparigelan hirup, sadar kana potensi diri )

     

    Sawala pikeun ngabedakeun antara paguneman jeung karangan narasi(kaparigelan hirup, gawe bareng )

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Penalungti-kan

     

    Ngaraga-keun

     

    Laporan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1. Regepkeun conto-conto paguneman anu dibacakeun ku babaturan hidep di kelas!

     

    2. Kumaha cek hidep pamadegan tokoh-tokoh dina paguneman anu tadi téh?

     

    3. Cing pék caritakeun deui éta pagunaman maké basa sorangan!

     

    4. Naon bédana paguneman jeung karangan narasi?

     

     

     

     

     

     

     

    2 jam pelaja-ran

     

    (1 x perte-muan)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    CD drama

    / kaset/ langsung diprakkeun

     

    Buku teks Langen Basa

    VIIA

    Pangajaran 5 kaca 25 - 28

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    § Religius

    § Rasa ingin tahu

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Gemar Membaca

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/

    Bahan/

    Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

    7.1.2. Ngaregepkeun nu maca dongeng

     

     

    Dongeng

     

    § Bisa nyebutkeun jejer dongeng nu dicaritakeunana

     

    § Bisa nyebutkeun para palaku nu ngalalakonkeun

     

    § Bisa nyindekkeun eusi carita dongeng

     

    Guru ngawangun kelompok panyatur jeung paregep atawa ngaliwatan CD, nu dipiharep bisa nyangkem eusi carita dongeng dumasar hade gorengna lamun milampah hiji pagawean.

     

     

     

    Ngaregepkeun sangkan maham kana eusi carita tur bisa ngabedakeun laku lampah nu hade jeung nu goreng,dina nyanghareupan kahirupan sapopoena.

     

    Tugas individu jeung kelompok

     

    Panalungti-kan jeung ngaraga-keun

     

    1.Sebutkeun jejer carita dongeng nu bieu diregepkeun ku hidep teh ?

     

    2. Saha wae nu ngalalakon dina eta carita teh ?

     

    3. Numutkeun pamadegan hidep,naon nu kudu dipilampah lamun hidep ngalaman lalakon saperti nu aya dina eta dongeng ?

     

     

    2 Jam Pangajaran

     

    ( 1 x perte-muan)

     

     

    Buku teks Langen Basa,

    Pangajaran 4, kaca 20 – 24

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

    Buku kumpulan dongeng sunda

     

     

     

    § Religius

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Rasa ingin tahu

    § Gemar Membaca

    § Peduli Sosial

     

     

    7.2.

    Mampu nyarita pikeun ngungkabkeun pikiran, rasa jeung kahayang dina nepikeun bewara, nyarita-keun pangalaman, nepikeun bahasan, nyaritakeun tokoh, nyarita ngaliwatan telepon, paguneman jeung babaturanana.

     

    7.2.2.

    Nyaritakeun pangalaman.

     

    Pangala-man

     

    § Bisa milih jejer nu pangpentingna

     

    § Bisa nepikeun bubuka kalawan alus tur merenah

     

    § Bisa nepikeun pangalamanana kalawan hade tur merenah

     

    Guru ngawangun kelompok heterogen tur ngarahkeun para siswa sangkan nyarungsum tur nepikeun pangalamanana, nu dipiharep bisa nyarita kalawan hade tur merenah dina kahirupan sapopoena.

     

    Nalungtik conto-conto wacana nu nyaritakeun pangalamanana  (kaparigelan hirup: ngagali informasi).

     

    Nangtukeun  tema nu narik ati pikeun dicaritakeun deui  (kaparigelan hirup : komunikasi lisan).

     

    Bagilir nyaritakeun pangalaman kalawan basa nu komunikatif  tur merenah.

    (kaparigelan hirup : sadar kana potensi diri).

     

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Panalungti-kan jeung

    ngaraga-keun

     

     

     

     

     

    1. Cing pék tangtu-keun kajadian anu matak resep pikeun dicaritakeun!

     

    2. Pék diajar nepikeun bubuka anu hadé,tur matak pikaresepeun!

     

    3. Pék caritakeun pangalaman hidep téh sing komunikatif tapi bari tetep sopan!

     

    2 jam pelaja-ran

    ( 1 x perte-muan)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Koran,

    Majalah,

    Buku Teks Langen Basa Sunda VIIA, kaca 33-37)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

    § Religius

    § Jujur

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Rasa ingin tahu

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Gemar Membaca

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/

    Bahan/

    Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

    7.2.5.

    Nyarita dina telepon

     

     

     

     

    Nelepon

     

     

    § Bisa ngucapkeun salam bubuka kalawan hade

     

    § Bisa nyarita kalawan volume jeung intonasi nu hade

     

    § Bisa nembrakeun maksud kalawan singget tur jelas

     

    § Bisa ngagunakeun basa sacara efektif tur sopan

     

     

    Guru ngawangun kelompok heterogen tur ngarahkeun siswa sangkan ngaragakeun cara nelepon jeung paguneman dina telepon, nu dipiharep bisa nyarita dina telepon kalawan ngagunakeun basa nu hade tur merenah

     

     

    Bagilir ngaragakeun cara nelepon  nu hade kalawan ngagunakeun basa nu merenah tur sopan

     

     

     

     

     

     

    Tugas

    Individu/ Kelompok

     

     

     

     

    Ngaraga-

    keun

     

     

     

     

    Pek jieun hiji paguneman tur prakkeun nalika hidep saparakanca nyarita dina telepon !

     

     

     

     

     

    4 Jam Pangajaran

    ( 2 x pertemuan)

     

     

     

    Buku Langen Basa VII A, kaca 16 – 19

     

    CD paguneman

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

     

    § Religius

    § Toleransi

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Tanggung-jawab

     

     

     

     

    7.2.6.

    Guneman

     

    Pagunem-an jeung batur sakelas

     

    § Bisa milih jejer paguneman nu hade

     

    § Bisa ngaragakeun paguneman kalawan lafal jeung  lentong nu hade tur merenah

     

     

     

     

    Guru ngawangun kelompok heterogen tur ngarahkeun siswa sangkan nyarungsum paguneman tur ngaragakeun, nu dipiharep nalika hirup kumbuh jeung  papadana bisa nyarita kalawan hade, akur jeung babaturan tur ngamasarakat

     

     

     

     

     

     

    Ngaragakeun paguneman dumasar peranna masing-masing

     

    Ngaekspresikeun palaku nu dicaritakeun, hirup kumbuh jeung babaturan papadana tur bisa ngungkulan masalah nalika nyanghareupan rereged dina kahirupan sapopoena

     

     

     

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

     

    Panalungti-kan jeung

    ngaraga-keun

     

     

     

     

     

    Jieun hiji paguneman nu jejerna numutkeun sawangan hidep masing-masing kelompok tur prakkeun !

     

     

     

    2 jam panga-jan

     

    ( 1 x perte-muan)

     

     

     

    Buku Langen Basa  VII A, kaca 44-55

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Toleransi

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Peduli Sosial

    § Tanggung-jawab

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/

    Bahan/

    Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

    7.3.

    Mampu maca pikeun maham tur mairan wacana nu mangrupa sajarah lokal/carita babad, teks paguneman, dongeng jeung carpon.

     

     

    7.3.2.

    Maca teks paguneman.

     

     

    Teks pagunem-an

     

     

     

     

     

     

     

     

    § Bisa maca teks paguneman kalawan lafal, volume sora sarta intonasi nu hade.

     

    § Bisa neuleuman teks nu dibacana kalawan daria.

     

     

     

     

    Guru ngawangun kelompok heterogen nu maca jeung nu ngaregepkeun, nu dipiharep bisa nyampurnakeun kakurangan nu maca dumasar aturan cara maca nu hade.

     

    Latihan maca kalawan lafal, lentong tur volume sora nu merenah

     

    Neuleuman teks nu dibacana

     

    Nyindekkeun eusi wacana nu dipalar bisa ngalarapkeun conto nu hade nalika nyanghareu-pan rupaning kahirupan sapopoe.

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Panalungti-kan

     

    Ngaraga-keun

     

    Laporan

     

     

     

     

    1. Pek baca teks paguneman ieu, kalawan lafal, lentong tur volume sora nu hade !

     

    2. Jieun tingkesan kacindekan teks nu dibaca ku hidep bieu !

     

    2 jam pelaja-ran

     

    (1 x perte-muan)

     

     

     

    Koran,

    Majalah,

    Buku Teks Lagen Basa Sunda VIIA,

    (kaca 5-9)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Disiplin

    § Mandiri

    § Gemar Membaca

    § Tanggung-jawab

     

     

     

     

    7.3.3.

    Maca Dongeng

     

     

    Dongeng

     

    § Bisa maca kalawan lafal, intonasi jeung lentong  nu merenah

     

    § Bisa nangtukeun jejer dongeng nu dibacana

     

    § Bisa nyebutkeun para palakuna

     

    § Bisa ngasongkeun pamdeganana sanggeus maca dongeng

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guru ngawangun kelompok tur ngarahkeun kelompok paregep jeung nu maca sangkan ngahasilkeun hiji kacindekan tina eusi caritana tur dijadikeun eunteung kahirupan sapopoe.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Latihan maca nu hade tur merenah dumasar aturana

     

     

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Panalungti-kan jeung ngaraga-keun

     

    1. Pek galantangkeun dongeng dina wacana ieu kalawan lafal, volume sora tur lentong nu merenah !

     

    2. Sebutkeun saha wae para palaku dongeng nu bieu dibaca teh ?

     

    3. Pek sebutkeun kumaha eusi carita dongeng nu dibaca bieu ?

     

    2 Jam pangajaran

     

    ( 1 x perte-muan)

     

     

    Koran,

    Majalah,

    Buku teks Langen Basa Sunda

    VII A,kaca

    20-24

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

     

     

    § Religius

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Rasa ingin tahu

    § Cinta Tanah Air

    § Menghargai Prestasi

    § Gemar Membaca

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/

    Bahan/

    Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

    7.4.

    Mampu ngungkabkeun pikiran, rasa jeung kahayang sacara tinulis dina wangun nulis pangalaman, biografi, sajak, pedaran, jeung warta

     

     

    7.4.1.

    Nulis pangala-man

     

     

    Pangala-man

     

    § Bisa milih jejer karangan nu luyu

    § Bisa nangtukeun tujuan nyieun karangan

    § Bisa nyusun rangkai karangan

    § Bisa nyusun karangan kalawan ngaruntut

     

    Guru ngarahkeun siswana sangkan neangan inspirasi dumasar pangalamanana nu ditamplokeun dina wangun karangan tur dipiharep bisa dijadikeun eunteung lamun nyanghareupan hiji masalah

     

    Milih jejer nu luyu jeung pangalaman nu karandapana

    (Kaparigelan hirup : ngagali informasi )

    Sadar  kana tujuan nyusun karangan nu ditulisna

    Nyusun karangan dumasar sawangan tur pangalaman hirup

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Panalungti-kan

     

    Ngaraga-keun

     

    Laporan

     

    1. Tuliskeun jejer karangan nu ku hidep dipilih !

    2. Naon tujuan hidep nulis eta karangan?

    3. Tulis rangkai karanganana !

    4. Susun dina wangun karangan !

     

     

     

    4 Jam Pangajaran

     

    ( 2 x perte-muan)

     

     

     

    Buku tehnik nulis

    Buku Langen Basa VIIA, kaca 5-9

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Rasa ingin tahu

    § Menghargai Prestasi

    § Bersahabat/Komunikatif

     

     

    7.4.3.

     Nulis sajak

     

     

     

    Sajak

     

     

    § Bisa nangtukeun jejer sajak nu rek ditulis

    § Bisa nyarungsum kalimah nu ngandung  makna konotasi

    § Bisa nyusun kalimah nu ngandung gaya basa

    § Bisa nyusun kalimah dumasar kecap nu murwakanti.

     

     

    Guru ngawangun kelompok tur ngarahkeun siswa sangkan milih jejer tur nyarungsum sajak nu ngandung makna konotasi, gaya basa tur murwakanti

     

    Milih jejer sajak nu luyu

    Milih diksi kecap nu merenah

    Nyusun sajak

    Diskusi sangkan maham kana sajak nu disarungsum (kaparigelan hirup : gawe bareng )

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Panalungti-kan

     

    Ngaraga-keun

     

    Laporan

     

    1. Jieun sajak bebas nu jejerna dumasar sawangan hidep masing-masing

    2. Larapkeun makna konotasi tur gaya basana kana eta sajak !

    3. Sarungsum deui eta sajak nepi ka merenah!

     

    2 jam pelaja-ran

     

    (1 x perte-muan)

     

     

     

    Buku-buku sajak

    Buku teks Langen Basa Sunda VIIA kaca 10-13

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Menghargai Prestasi

    § Gemar Membaca

    § Peduli Lingkungan

    § Peduli Sosial

     

     

    Diuninga Ku :

     

    Kadungora, 16 Juli 2012

    Pupuhu Sakola,

     

    Guru Mata Pelajaran,

     

     

     

    Beny Budi Setiana, S.Pd. M.Pd.

     

     

     

     

    Arif Kurniawan R., S.Pd.

    NIP. 19620104.198403.1.011

     

     

    Nama Sekolah           : SMP Negeri 1 Kadungora                                                            SILABUS

    Mata Pelajaran          : Bahasa Sunda

    Kelas/Semester           : VII/2

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/ Bahan/ Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

    7.1.

    Mampu ngaregepkeun pikeun maham jeung mairan wacana lisan nu mangrupa teks paguneman,dongeng jeung pupujian.

     

     

    7.1.3. Ngaregepkeun Pupujian

     

    Pupujian

     

    § Bisa ngaregepkeun pupujian kalawan daria

     

    § Bisa ngahaleuang-keun puisi pupujian

     

    § Bisa nyangkem eusi pupujian

     

    §Bisa nyaritakeun deui eusi pupujian ku basa lancaran

     

    Nyangkem eusi jeung ngaha-leuangkeun pupujian kalawan lagu anu merenah

     

    Ngaregepkeun pupujian nu ditembangkeun langsung atawa rekaman kalawan daria

     

    Ngahaleuangkeun puisi pupujian

     

    Nyangkem eusi pupujian

     

    Nyaritakeun deui eusi pupujian.

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Panalungtikan/penga-matan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Regepkeun/baca pupujian  ieu sing saregep!

    2. Pek haleuang-keun pupujian di luhur babarengan atawa sorangan kalawan lagu nu merenah!

    3. Naon eusi pupujian diluhur teh?

    4. Pek caritakeun deui eusi pupujian diluhur ku basa lancaran!

     

    2 jam pelajaran

    (1 x per-temuan)

     

    CD drama/ kaset

     

    Buku teks Langen Basa

    VIIB

    (kaca 6-11)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Toleransi

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Cinta Tanah Air

    § Peduli Lingkungan

    § Peduli Sosial

     

     

    7.2.

    Mampu nyarita pikeun ngung-kabkeun pikiran, rasa jeung kahayang dina nepikeun bewara, nyarita-keun pangala-man, nepikeun bahasan,nyaritakeun tokoh, nyarita ngaliwatan telepon, paguneman jeung babaturanana.

     

    7.2.1.

    Nepikeun Wawaran

     

     

     

    Wawaran

     

    § Bisa nepikeun wawaran kalawan volume sora, lafal, jeung lentong anu hade

    § Bisa ngagunakeun kalimah-kalimah anu singget tur efektif

    § Bisa ngajawab pananya-pananya anu patali jeung eusi wawaran

    § Bisa nyampurnakeun cara nepikeun wawaran

     

    Nepikeun eusi wawaran kalawan volume sora, lafal, katut lentong anu hade

     

    Nepikeun wawaran kalawan volume sora, lafal, jeung lentong anu hade

     

    Ngagunakeun kalimah-kalimah anu singget tur efektif

     

    Ngajawab pananya-pananya anu patali jeung eusi wawaran

     

    Nyampurnakeun cara nepikeun wawaran

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Panalungtikan/penga-matan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Cing pék hidep bagilir nepikeun wawaran, kadé sorana jeung lentongna sing merenah!

    2. Cing pék tepikeun éta wawaran téh maké kalimah anu merenah, singget, tur écés!

    3. Naon eusi eta wawaran teh?

    4. Sawalakeun jeung babaturan kumaha prak-prakan snepikeun wawaran anu hadé, sangkan hasilna nyugemakeun.

     

    2 jam pelajaran

    (1 x per-temuan)

     

    Majalah,

    Koran,

    Buku Teks Langen Basa VIIB

    (kaca 33-32)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Disiplin

    § Demokratis

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Tanggung-jawab

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/ Bahan/ Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    7.2.3.

    Nepikeun Pedaran

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pedaran

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    § Bisa milih jejer pedaran anu dianggap penting

     

    § Bisa sacara bagilir ngamimitian pedaran kalawan ngagunakeun bubuka anu alus

     

    § Bisa midangkeun bagian-bagian pedaran kalawan susunan anu sistematis

     

    § Bisa midangkeun pedaran kalawan basa diksi atawa kalimah anu efektif

     

    § Bisa nyaritakeun kalawan gerak-gerik anu hade

     

    § Bisa nutup pedaran kalawan hade

     

    § Bisa ngajawab pananya-pananya tina eusi pedaran

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Nepikeun bukur caritaan kalawan ngagunakeun kalimah anu efektif tur sistematis sarta gerak-gerik anu hade.

     

    Milih jejer pedaran nu dianggap penting

     

    Ngamimitian pedaran kalawan ngagunakeun bubuka anu alus

     

    Midangkeun bagian-bagian pedaran kalawan susunan anu sistematis

     

    Midangkeun pedaran kalawan basa diksi atawa kalimah anu efektif

     

    Nyaritakeun kalawan gerak-gerik anu hade

     

    Nutup pedaran kalawan hade

     

    Ngajawab pananya-pananya tina eusi pedaran.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pengama-tan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Pilih hiji jejer ieu di handap pikeun nyieun hiji pedaran!

    2. Pek ucapkeun nga-mimitian hiji peda-ran ku kalimah bubuka nu alus tur merenah

    3. Kumaha bagian-bagian pedaran anu sistenatis teh?

    4. Pek pidangkeun hiji pedaran kala-wan ngagunakeun basa/diksi atawa kalimah anu efektif!

    5. Pek caritakeun hiji pedaran kalawan gerak-gerik anu hade!

    6. Pek tutup hiji pedaran kalawan basa/kalimah anu hade tur merenah!

    7. Pek jawab sakur pananya nu aya pa-talina jeung peda-ran anu ditepikeun ku hidep tadi !

     

    2 jam pelajaran (1 x per-temuan)

     

    Majalah,

    Koran,

    Buku Langen Basa VIIB

    (kaca 52-55)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

    § Religius

    § Jujur

    § Toleransi

    § Disiplin

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Demokratis

    § Rasa ingin tahu

    § Bersahabat/Komunikatif

    § Peduli Sosial

    § Tanggung-jawab

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/ Bahan/ Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

    7.2.4 Nyaritakeun Tokoh Idola

     

    Tokoh Idola

     

    § Bisa nangtukeun tokoh idola anu merenah

     

    § Bisa ngajentrekeun kaunggulan tokoh idola

     

    § Bisa mere tanggapan ngeunaan picontoeun tokoh idola

     

    § Bisa ngajawab pananya-pananya ngeunaan tokoh idola

     

    § Bisa ngomean cara nyaritakeun tokoh idola

     

    Nepikeun nyaritakeun kaunggulan hiji jalma tur ngajadikeun conto dina kahirupan sapopoena

     

    Nangtukeun tokoh idola anu merenah

     

    Ngajentrekeun kaunggulan tokoh idola

     

    Mere tanggapan ngeunaan picontoeun tokoh idola

     

    Ngajawab pananya-pananya ngeunaan tokoh idola

     

    Ngomean cara nyaritakeun tokoh idola

     

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Pengama-tan

     

    Peragaan

     

     

     

    1. Cing pék tangtukeun tokoh idola anu dipikaresep ku hidep!

    2. Jentrekeun naon kaunggulan tokoh idola hidep the!

    3. Pek tetelakeun naon picontoeunna tokoh idola hidep teh!

    4. Pek jawab sakur pananya ngeunaan tokoh idola hidep!

    5. Bacakeun karangan ngeunaan  tokoh idola hidep tuluy omekeun ku babaturan hidep nu sakelompok, tuluy hasil sawalana dibacakeun di hareupeun kelas!

     

    2 jam pelajaran

    ( 1 x per-temuan)

     

    Koran,

    Majalah,

    Buku Teks Langen Basa VIIB kaca 12-16)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Disiplin

    § Kerja keras

    § Rasa ingin tahu

    § Semangat Kebangsaan

    § Cinta Tanah Air

    § Menghargai Prestasi

    § Gemar Membaca

     

     

     

    7.3.

    Mampu maca pikeun maham tur mairan wacana nu mangrupa sajarah lokal/carita babad, teks paguneman, dongeng jeung carpon.

     

     

    7.3.1.

    Maca Sajarah Lokal Carita Babad.

     

    Sajarah Lokal/

    Carita Babad

     

    § Bisa maham eusi wacana

    § Bisa maham kalungguhan jeung lalakon para palakuna

    § Bisa maham patalina kausalitas kajadian jeung sajarah di tempat eta.

     

    Nyangkem eusi carita tur bisa numuwuhkeun sikep cinta lem-ah cai sangkan bisa ngahargaan jasa-jasa hiji jalma sarta caritana bisa  dijadikeun eunteung dina kahirupan sapopoena.

     

     

    Maham eusi wacana

     

    Maham kalungguhan jeung lalakon para palakuna

     

    Maham patalina kausalitas kajadian jeung sajarah di tempat eta

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Pengama-tan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Baca teks Dongeng Babad ieu di handap kalawan gemet !

    2. Kumaha kalunggu-han palaku dina eta carita teh ?

    3. Kajadian naon anu dicaritakeun dina eta carita babad teh?

     

    2 jam pelajaran

    (1 x per-temuan)

     

    Koran,

    Majalah,

    Buku Teks Langen Basa VIIB

    (kaca 17-22)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Rasa ingin tahu

    § Semangat Kebangsaan

    § Cinta Tanah Air

    § Gemar Membaca

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/ Bahan/ Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

    7.3.4.

    Maca Carita Pondok

     

    Carita Pondok

     

    § Bisa maca carpon kalawan lentong anu hade

     

    § Bisa nyaritakeun deui ringkesan eusi carpon anu dibaca

     

    § Bisa maham kana eusi carita pondok

     

    § Bisa mairan/mere tanggapan kana eusi carpon anu dibaca

     

    Nyangkem eusi carita tur bisa ngungkabkeun kahayang/ide dina wangun carita

     

    Maca carpon kalawan lentong anu hade

     

    Nyaritakeun deui ringkesan eusi carpon anu dibaca

     

    Maham kana eusi carita pondok

     

    Mairan/mere tanggapan kana eusi carpon anu dibaca

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Pengama-tan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Cing pek baca carita pondok nu di luhur kalawan lentong anu hade!

     

    2. Jieun ringkesan tina eta carita pondok!

     

    3. Kumaha eusi eta carita pondok teh?

     

    4. Kumaha cek pamadegan hidep ngeunaan carita pondok teh ditingali tina aspek  sastrana?

     

     

    2 jam pelajaran

    (1 x per-temuan)

     

    Radio,

    CD/Kaset,

    Buku Teks Langen Basa VIIB

    (kaca 34-41)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Kreatif

    § Mandiri

    § Rasa ingin tahu

    § Gemar Membaca

     

     

    7.4.

    Mampu ngungkabkeun pikiran, rasa jeung kahayang sacara tinulis dina wangun nulis pangalaman, biografi, sajak, pedaran, jeung warta

     

    7.4.2.

    Nulis Biografi Singget

     

    Biografi

     

    § Bisa milih tokoh kalawan criteria nu merenah

     

    § Bisa nyusun rangkay karangan biografi

     

    § Bisa ngamekarkeun rangkay karangan kana wangun karangan.

     

    Nyarungsum riwayat hirup hiji tokoh tur dijadikeun conto dina kahirupan sapopoena

     

    Nangtukeun hiji tokoh kalawan kriteria nu merenah

     

    Nyusun rangkay karangan

     

    Ngamekarkeun rangkay karangan kana wangun karangan

     

    Tugas

    Individu/

    Kelompok

     

    Pengama-tan

     

    Peragaan

     

    Laporan

     

    1. Pek tangtukeun hiji tokoh nu luyu jeung kriteria!

     

    2. Susun rangkay karangan tokoh nu rek dijieun biografina!

     

    3. Mekarkeun rangkay karangan di luhur kana wangun karangan biografi!

     

     

     

     

     

     

    2 jam pelajaran

    (1 x per-temuan)

     

     

     

    Buku-buku Carita Babad,

    Buku teks Langen Basa VIIB (kaca 24-28)

     

    Buku teks Murba Basa VII

     

     

     

    § Religius

    § Jujur

    § Disiplin

    § Kerja keras

    § Rasa ingin tahu

    § Semangat Kebangsaan

    § Cinta Tanah Air

    § Menghargai Prestasi

    § Gemar Membaca

    § Tanggung-jawab

     

     

    Standar Kompetensi

    Kompetensi  Dasar

    Materi Pokok

    Indikator

    Karakter

    Pengalaman Belajar

    Penilaian

    Alokasi waktu

    Sumber/ Bahan/ Alat

    Nilai

    Karakter

    Jenis Tagihan

    Bentuk Instrumen

    Contoh Instrumen

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

     

     

     

     

     

     

     

     

    7.4.4.

    Nulis Pedaran (Eksposisi)

    Komentar :

    Nama :
    E-mail :
    Web :
    Komentar :
    Masukkan kode pada gambar

        [Emoticon]
     

    Pengumuman PPMB

     

    Artikel Popular

    • Hak Asasi Manusia (Hand Out 2)
      CIVIC EDUCATIONS - 01-12-2012 09:48:46  (14)
    • Hak Asasi Manusia (Hand Out 1)
      CIVIC EDUCATIONS - 01-12-2012 09:11:16  (7)
    • PERMENAG 2 / 2008
      Regulasi Pendidikan Kita - 30-10-2012 09:53:29  (7)
    • Apa itu Globalisasi??
      CIVIC EDUCATIONS - 16-10-2012 09:56:31  (4)
    • SISTEM POLITIK INDONESIA
      CIVIC EDUCATIONS - 05-06-2014 08:39:46  (3)
     
     
     

    time

     

    animasi